Bråka i Bohuslän

Linmuseet, Fjällbacka

I somras var jag ute på irrvägar i Bohuslän och passerade då en skylt som fick mig att skratta gott och spontant i flera veckor.

”KOM OCH BRÅKA MED OSS!”

En liten skylt för Linmuseet i Fjällbacka. Min humor i ett nötskal.

Ända sedan jag såg den skylten så visste jag att jag var tvungen att ta mig dit igen. Jag har en känsla av att det var mitt passerande av den skylten och den plötsliga kunskapen om denna lilla dolda överraskning som fick mig att faktiskt äntligen starta Textilresan. Vad finns det mer där ute som man går miste om?

Så nu fick jag mig ÄNTLIGEN möjligheten att komma förbi Linmuseet. En mycket mysig liten anrättning. Linmuseet är ett arbetslivsmuseum och är bara sådär underbart genuint och pittoreskt som man bara vill att ett litet museum skall vara. One of a kind. Runt om i Fjällbacka odlas linet, rötas och bereds av föreningen Bohuslin som håller hantverket vid liv.

Bilen parkerades på en gårdsplan och utanför museet satt en dam och njöt av det härliga vädret. Hon frågade om man ville på guidad tur, och det var det ju klart att man ville! 

 För en ynka 60-lapp kunde man så få sig en tur i linets värld tillsammans med två unga guider och de berättade allt som finns om lin, linberedning och dess historia. Det var till min stora förtjusning dessutom lov att få prova på att bråka, skäkta och häckla själv! Jag var inte någon naturbegåvning, men fann det fasligt underhållande! 
 Här häcklas det!

Museet har öppet torsdag till söndag under juli och augusti. Så för detta år har chansen att spontant glida förbi flugit sin kos.

MEN! Man kan kontakta föreningen och avtala att få komma dit även när det är stängt för säsongen. Dock lät det inte som att det gick för sig under vintermånaderna då allt material flyttas ut från museet på grund av att den gamla byggnaden var fuktig under denna årstid.

En liten museibutik finns också, där allehanda ting av lin kan inhandlas, både nyproducerat och second hand. Fika kan man också få handlat och självklart kan man betala med Swish! 

Gick därifrån med ett par flådiga och lokalsydda linbyxor och huvudet fullt av ny och spännande information om lin. En textilnörd som mig var helt i sitt rätta element. 

Linmuseet tar dessutom emot grupper och skolklasser, håller kurser och event. Kontaktinformation finns på deras hemsida. 

http://www.bohuslin.se

 
Jag kommer att slunga ut detta tipset igen när Linmuseet åter slår upp portarna för spontanvisit nästa år, för detta får man absolut inte missa! 

Fler måste helt klart åka och bråka med Linmuseet i Fjällbacka!

 

//Textilresan

Sverige | Arbetslivsmuseum, Bohuslin, Bohuslän, Lin, Linmuseet | |
Upp