En diamant i Textilriket

Rydals museum, Rydal

Marks kommun kallas även för Tygriket eller Textilriket, och det av goda skäl. Textilhistorien går långt tillbaka och området har varit navet i svensk textilindustri sedan industrialiseringen.

 Området ligger en kort körtur från Göteborg, Borås eller Varberg, beroende på vilket håll man kommer från. Kollektivtrafik är också en möjlighet, som en del av Västtrafik, och tar inte så långt tid.  

 

Rydal är en liten ort längs med Viskan som blev till i samband med grundandet av en textilfabrik, Rydahls Manufaktur i mitten av 1800-talet. Innan detta var det ett litet fattigt bondesamhälle vid namn Ryd. Under 1920-talet ställde fabriken om produktionen till att enbart spinna garner, och produktionen fortsatte ända fram till 2004 (dock i väldigt liten skala), efter 150 år av aktivitet. År 1985 blev fabriken ett museum.

 
 

Allt har blivit lämnat kvar och museet är som ett tvärsnitt av historien med sina rader av spinnmaskiner i den stora spinnsalen som ser ut som de bara har en kort paus innan produktionen skall fortsätta.

Det fina med detta museum är att de faktiskt fortfarande spinner och man får lov att vara med och se hur det går till från bomullsfiber till färdigt garn! De har också maskinvisningar och guidade promenader i brukssamhället. Allt är gratis! 

I den fasta utställningen berättas det om Markbygden och om textilproduktionen som kan ses som starten för Sveriges industri, och hur det var förläggarfamiljerna som styrde skeppet med en stark hand. Idag kan man se förläggargårdarna på ett fåtal platser runt om i Tygriket. I mitten av 1700-talet stod de i centrum då en hemvävarproduktion startades upp som senare skulle ligga till grund när bomullsimporten tog fart i århundradet efter.

 Utanför kan man se den 26 meter höga skorstenen.

Utöver den underbara textilindustrihistoriska delen så finns det även temporära konstutställningar i de gamla lokalerna. Vid mitt besök kunde man få se keramik som ger ifrån sig visslande ljus på det mest märkvärdiga vis, Vindens Monolog, och i Rensen kunde man uppleva Mekaniska målningar av Morgan Ferm. 

Den lilla museibutiken är supermysig och byggnaden rymmer även en mycket härlig hantverksbutik, Akleja.

Tvärs över gatan finns disponentvillan som idag är Wärdshus Spinnaren.

Det här är ett utmärkt besöksmål för alla med både utklädning och interaktiv hörna för barn och ett stickeri/väveri-häng för de som vill det. Dessutom är det helt gratis. Men det rekommenderas att man lämnar ett bidrag för att få detta underbara museum att leva vidare. 

 

Här är höstens broschyr för Rydals Museum: https://www.mark.se/globalassets/a-invanare/kultur-och-fritid/rydals-museum/rydals-museum-hostprogram-2019.pdf?r=20190724075916

Textilnörd som jag är så träffade detta museum exakt på rätta stället och hit kommer jag återvända!

Enjoy!

Textilresan

 

Sverige | Museum, Rydal, Rydals museum, Spinneri, Textilriket, textilhistoria | |
Upp