Skandinavisk ull Del 1 - Norge

Hösten är i full rulle och plötsligt blir det lite mer sparsmakat med textila besöksmål. Det är svårt att få tiden att gå ihop med arbete, liv och faktumet att man förlitar sig på marktransport. 

Men jag har ändå så mycket jag vill skriva!

Ull exempelvis. Wow, vilket material! Och det produceras i så många länder världen över, inklusive Skandinavien. Här har vi en lång tradition av ull och denna tradition lever kvar än idag. 

Så, med bakgrund i de senaste norska inläggen, så vankas det ännu ett inlägg om Norge! 

Och, för att det inte skall bli en lång avhandling av detaljerade nörderier så har jag fått lägga band på mig själv. Det är ju trots allt en RESEblogg och inte en ULLblogg.

Norsk ull.

I Norge finns det över två miljoner får! Den årliga ullproduktionen ligger på runt 4000 ton. Och vet ni att minst 75% av all ull som produceras i Norge är svanenmärkt? 

Detta är ett faktum därför att Norilia, ett företag som står för majoriteten av all omsättning av ull i Norge, fått all sin fiberproduktion och förädling svanenmärkt. Faktiskt är det så att Norilia-ullen svänger en vända utomlands för att bli tvättad. Storbritannien närmare bestämt. Men sen kommer den tillbaka till Norge och blir textil av alla de slag. 

Jag kan tänka mig att man lätt börjar fundera över varför man inte tvättar ullen i Norge. Men ett återkommande fenomen i industriella sammanhang när man ser till textilproduktion i Skandinavien är att man inte längre har hela produktionskedjan kvar i länderna i en sådan skala att det är försvarligt att starta upp nya processanläggningar. Då är det bättre att använda det som finns till hands i ”närområdet” och stötta den ”lokala” industrin som faktiskt fortfarande finns kvar. 

Runt om i Norge finns det flera så kallade ullstasjoner. Hit skickar fårägare sin ull för att få den klassificerad enligt Norsk Ullstandard och hanterad vidare in i systemet för förädling. 

 

Det är så att den skandinaviska ullen är av en annan kvalitet än den ull man kanske vanligtvis börjar tänka på som man kan finna i mjuka och mysiga kläder. 

På grund av klimatet har fårraserna här i norr bildat ull som är grövre och mer tålig. Den norska ullen delas in i den krusiga crossbreed-ullen och den norska spælullen (pälsull). Det är ett ytterlager av täckull och så är det underullen. Det ger gott om möjligheter!

75% av den norska ullen går på export för att bli isolering eller till produkter som kräver god hållfasthet och tålighet (mattor och vävgarner exempelvis). 

De sista 25% används av norsk ullvaruproduktion. Faktiskt är det så att de stora ullvarufabrikerna inte nödvändigtvis använder sig av lokal, norsk ull, utan istället importerar från utlandet. Det är förståligt när man ser till exempelvis kläder där den mjuka merinon står högt i kurs. Men nästan alla fabriker producerar lite norsk ull. Och då gäller det att hänga med när man köper garn eller ullprodukter så att man ser att det är norsk ull om det är det man specifikt är ute efter.

Vad jag älskar är att den oexporterade ullen får lov att bli textil både i stor och liten skala. Det finns fabriker och producenter, det finns handspinnare och handarbetare. Det blir plädar, plagg, bunader, möbeltextil och mycket annat.

I Norge finns det flera företag som producerar norsk design med norsk ull. 

Design, material och produktion i Norge. Och flera av dem tar gärna emot besök i sin fabrik (och så klart i sin butik)! 

Och appropå ullfabriker så har ju Textilresan redan varit och sett på några stycken vilket man kan läsa om i tidigare inlägg (Devold och Rauma)

Men det finns fler!

Gudbrandsdalens uldvarefabrikk i Lillehammer, Hillesvåg Ullvarefabrikk norr om Bergen, Selbu spinneri utanför Trondheim och Telespinn i Telemark för att nämna några. Det är allt från stora fabriker till mindre producenter som tar sig an den lokala ullen. 

Textilresan hoppas på att komma iväg och spana in dessa mer närgånget så fort tillfälle ges!

 

Så, nu..NU lämnar vi Norge för denna gång. Nu styr vi kosan mot Sverige.

 

Ull er gull!

Textilresan

 
Norge | Norsk ull, esp oslo, krivi, lillunn, oleana, ullvarefabrikk | | Kommentera |
Upp